Campaign 2013B: Saving Beaumaris Reserve’s open space and trees from encroachment, further shading or removal

Campaign 2013B: Saving Beaumaris Reserve’s open space and trees from encroachment, further shading or removal

Click on the menu of Main Pages here or on a blue hyperlink below.

 

In 2019 BCS Inc. opposed increasing the footprint of the Beaumaris Sports Pavillion at the expense of trees.

Please see the Bayside City Council’s plan for a new sports pavilion next to the playing field east of the Beaumaris Memorial Community Centre at Beaumaris Reserve, which has a much larger footprint – at the expense of trees.

Bayside City Council has resolved to not demolish the Beaumaris Art Group Building at this stage, but the sports pavilion to its north is set to be demolished, with its replacement to have a much bigger footprint, with more paving of the public open space land of Beaumaris Reserve for footpaths and vehicles, contrary to what BCS Inc. has been seeking.

The hyperlink there to the current Bayside Council page reveals some evasively soothing language about being “designed to address the climate emergency”, but without disclosing how many, and which, mature trees are to be removed to achieve that, and the open-ended statement about referee and changeroom facilities that provide access for all genders”, without stating how many genders are to be catered for beyond the traditional two.

In a letter BCS Inc. sent to the Council on this campaign, in November 2013, is accessible at the first hyperlink above. BCS Inc. discussed its Campaign 2013B at its Management Committee meetings in the last 12 months as follows:

  • March 2020: Resolved (Goode/Mier) (2020C03J) that the title of Campaign 2013B be changed from the above to, ‘Saving Beaumaris Reserve’s open space and trees from encroachment, further shading or removal’, and its listed Outcome from ‘Adequate’ to ‘Campaigning since 2013’.
  • October 2019: G Mier said, about the desirability of retaining the Beaumaris Art Group building, that BCS Inc. should continue to watch this matter, as are the National Trust, and Beaumaris Modern.
  • August 2019: G Mier noted the forthcoming RSL ceremony to plant a Lone Aleppo Pine near the Cenotaph. The support of the National Trust for the retention of the Beaumaris Art Group building, adding to that of Beaumaris Modern, was also noted.
  • June 2019: G Mier said some Art Group members, and Beaumaris Modern, were opposed to demolition of the Beaumaris Art Group building, and the proposals are being watched.
  • April 2019: G Mier reported on machinations regarding proposed consolidation of buildings in Beaumaris Reserve.

At the request of the Vice-President of Beaumaris RSL, I addressed, as a Service Member of the RSL, Bayside City Council in February 2020 to urge the main points that BCS Inc. urges in its Campaign 2013, but there were no speakers from BCS Inc.

 

Campaign 2013B: Formally known as Opposing surfacing or kerbing at Beaumaris Reserve’s sandy entry 

Click here to see the program of gravelling and paving that Bayside City Council has completed in 2014.
BCS Inc. opposed this high, dry, sandy entry road being surfaced or kerbed.

BCS Inc’s letter of 25 November 2013 responded to the most recent changes in October 2013 that Bayside City Council proposed to its Beaumaris Reserve Master Plan. It welcomed Council’s abandoning its earlier proposals to remove six trees for car parking spaces, and to bitumenize the sandy entry road above, but it opposed the gravelling and kerbing since completed.

BCS Inc. opposed Council’s most recent proposal to gravel and kerb that entry road, instead asking that the existing dry, sandy surface – one of the few areas left in inland Beaumaris where people can still walk on the natural sandy surface of Beaumaris – be left sandy, as it was, and that its edges not be kerbed. Its edges could be marked by a pine log barrier on the south side, like the existing barrier on the north side in the photo above. BCS Inc. accepts a gravel surface for the actual parking area.

BCS Inc. had earlier challenged Council claims of implausibly high traffic use (based on no actual count on site)and unsubstantiated high maintenance costs it is using to support a change to the surface of this pleasant sandy car park entry road. Council should use, instead of the hard kerbs also planned, more low treated pine barriers or square timber posts, as already exist further west.

The 2013 Amendment to the 2008 Beaumaris Reserve Master Plan that Bayside City Council considered on 2013-10-29 has withdrawn – but only after opposition by BCS Inc. and residents – its plan to remove 6 trees for car parking, but the amendment still has a general thrust of regimenting and replacing some of the genuinely Beaumaris informal ambience of the Reserve.

The most recent plan, submitted for public comment, due by 2 December 2013, appears here.

An example was the poor statement in Attachment 3, “traffic island to be in concrete to provide contrasting appearance”. Rather than replacing gravel with Council’s imagined delights of a “contrasting appearance” ofconcrete and bitumen, BCS Inc. prefers gravel around the traffic island, with the traffic island being low indigenous vegetation protected by timber posts.

Council also installed four conspicuous 30 m high lighting poles, over 50% higher than the existing poles.

 

 

 

 

Return to the CAMPAIGNS page.

Link to the Port Phillip Conservation Council Inc. – BCS Inc. has been a Member Organization of it since 1970

Leave a Reply

Your email address will not be published.